de douche herstellen

de douche is iets wat je in een camper niet dagelijks gebruikt als je op campings staat maar anders is het niet te missen ! onze douche was stuk door met schoenen er in te staan.
polyester is sterk als het meerdere lagen zijn maar in een camper is alles licht voor het gewicht zo laag mogelijk te houden. In de lavabo was een gat in door het vallen van een flesje dus ook daar een nieuwe voor zoeken. de lavabo viel mee want bij Van de sande in Lille hadden ze bijna net de zelfde !
de zelfde vindt je niet een dat telt ook voor de douche natuurlijk.
Het herstellen van de douche is een klus die je op 2 manieren kan doen volgens de verkoper van Vosschemie in Lier ? je kan de douche gebruiken als mal met langst de binnen kant een soort rubber te smeren en na het drogen kan je die er uit nemen, nu moet je in deze rubber in hout een bak maken die netjes past zodat je de polyester matjes langst buiten kan beginnen opleggen en in te smeren met hars die redelijk snel droogt ! na 2 of 3 lagen kan je de bak van de rubber trekken en heb je de zelfde douche met een rubberen mal die meermaals kan gebruikt worden, na deel is dat de rubber duur is !
Je kan ook in de douche nieuwe matjes polyester leggen en de douche zo terug water dicht maken wat makkelijker is maar wat het eindresultaat iets groffer maakt. Ik koos voor deze keuze omdat je van de douche bijna niets ziet met een antislipmatje er in !



De douche uitbreken doe je van boven naar beneden, dus wanden losvijzen met spiegels en de lavabo met onderstaande kastjes verwijderen en het toilet natuurlijk. Nu kan je de douche er uithalen !
de gaten en scheuren plak je af met tape om de polyester er niet te laten door lopen.




Helemaal boven het gaatje van de ringverwarming en in de bocht de scheur, vooraan rechts het afvoerputje dat ook doorgetrapt was ! 




Alle producten die we nodig hebben zijn verkrijgbaar bij Vosschemie in Lier waar je een zeer goede uitleg krijgt en zelfs een cursus kan volgen. Dit alles komt op ongeveer 150 € met polyester matjes inbegrepen voor drie lagen ! 




dit is al de 2 de laag maar zo is ook de eerste laag begonnen met stukjes polyester te scheuren en zo heel de douche vol te leggen voor je het product afmaakt. De samenstelling moet zeer juist zijn of anders wordt het te snel hard of helemaal niet, dan beginnen we te deppen met de borstel op de matjes tot die doordrongen zijn om dan na te rollen met een ijzer rolletje om de lucht er uit te rollen want lucht geeft geen goede sterkte ! 




doe dit in een goed geventileerde ruimte want het spul neemt echt op u adem ! 
Ook overstekende delen moet je ondersteunen om doorhangen tegen te gaan zeker na de 2 de laag.




Laag 2 is droog en er zijn geen luchtbellen in te zien, deze kan je anders direct stuk prikken om geen verzwakking te krijgen. Het groen is normaal door de werking van de componenten maar je met nog afwerken met laag drie en een dun laagje 4 en dan verven naar de kleur die je zelf wil.




De volgende dag van laag drie. ik deed elke dag één laag om het goed te laten drogen maar je kan na één laag alles goed reinigen en laag 2 aanbrengen maar denk aan de luchtbellen ? dus goed na rollen met het ijzeren rolletje !! wat aan de kanten er over is kan je makkelijk afschuren met een slijpmolentje.




3 lagen zijn er nu op en het gewicht is al behoorlijk zwaarder !  ook de kanten heb ik al bij gesneden met de slijpmolen.




De laatste laag is zeer dun polyester ! het wit is de eerste grondlaag met speciale verf natuurlijk die ook verkrijgbaar is bij Vosschemie in alle kleuren. later bleek dat mijn vrouw alles te wit vond met de kastjes en zo en wou en andere kleur voor de douche, geen probleem gewoon er over schilderen.




Bijna klaar buiten de 2 de laag en de gaten terug boren van de ringverwarming en het afvoerputje, dit doe je best van binnen naar buiten met een klokboor van de juiste diameter.




Nu de douche toch was afgebroken heb ik geprofiteerd van de wand iets te verstevigen door een multiplex plaat langst binnen te vijzen waar de televisie kan aan worden gevezen ! ook de draad heb ik kunnen weg werken onder de vloer van de douche tot achter de tv.
De vloerplaat was iets aangetast door water maar niet heel erg, voor de zekerheid heb ik het stuk wat los ligt vervangen en iets groter aan de wielkast gemaakt. ( dit is de oude vloer )




De douche staat terug in elkaar met de nieuwe kleur grijs in plaats van wit ! 
de lavabo is iets groter dan de vorige maar valt niet echt op ?
het resultaat zonder de rubber mal te maken is dat de polyester iets groffer is, maar je ziet er niet veel van het antislip matje ( juist de wielkast ) wij zijn zeer tevreden dat we in onze eigen camper kunnen douchen.